Τέλος στην καταστροφολογία των τελευταίων ημερών περί χρεοκοπίας της Ελλάδας κι επιστροφής της στη δραχμή βάζει η Standard & Poor's. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης δηλώνει αισιόδοξος πως η χώρα μας ούτε κινδυνεύει με χρεοκοπία βραχυπρόθεσμα ούτε πρόκειται να αποχωρήσει από το ευρώ. Οσο για την Ευρωζώνη, είναι κατηγορηματικός: δεν «βλέπει» διάσπαση του ευρώ.
Σε δηλώσεις του, αργά χθες το βράδυ στο Reuters Investment Summit, ο κ. David Beers, επικεφαλής πιστοληπτικής αξιολόγησης χωρών, υπογράμμισε ότι ο μηχανισμός στήριξης ΕΕ - ΔΝΤ έδωσε χρόνο στην Ελλάδα να πείσει τις αγορές ότι αντιμετωπίζει τα δημοσιονομικά της προβλήματα. Οπως τόνισε, ο ίδιος δεν συμμερίζεται την άποψη ότι είναι αναπόφευκτη μια χρεοκοπία της χώρας μας βραχυπρόθεσμα ή μια διάσπαση της Ευρωζώνης.
«Δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερα αναπόφευκτο σχετικά με την χρεοκοπία της Ελλάδας βραχυπρόθεσμα»,είπε ο κ. Beers. «Άρα η Ελλάδα έχει το περιθώριο και το χρόνο να δείξει στην αγορά και στους πολίτες της...ότι εφαρμόζει (δημοσιονομικό) σχέδιο».
Τόσο το ευρώ όσο και η Ελλάδα, θα επιβιώσουν, επισημαίνει σε έκθεσή της και η Credit Suisse με αφορμή το πρόσφατο κύμα διόρθωσης στις διεθνείς μετοχές, το οποίο οδηγήθηκε από τις ανησυχίες πως η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη θα προκαλέσει ύφεση.
Όπως επισημαίνει η Credit Suisse, η αγορά σήμερα είναι υπερβολικά απαισιόδοξη σε σχέση με τις πραγματικές προοπτικές της ανάπτυξης που υπάρχουν σε αυτήν. Η διεθνής ανάπτυξη είναι εύρωστη και αυτό διότι ο παγκόσμιος δείκτης των νέων παραγγελιών PMI σήμερα υποδηλώνει πως η παγκόσμια ανάπτυξη του ΑΕΠ θα κινηθεί στο 4,5-5%. Επίσης, η εταιρική ρευστότητα, όπως μαρτυρούν οι ισολογισμοί, βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά. Σε ό,τι αφορά δε την ανεργία, το ειδικό μοντέλο του διεθνούς οίκου, υποδηλώνει πως οδεύουμε προς σημαντική ανάκαμψη στην αμερικάνικη αγορά εργασίας.
Η Credit Suisse υπογραμμίζει επίσης πως όσοι μιλούν για αποτυχία του ευρώ, υπερβάλουν. Γιατί; Υπάρχουν οκτώ πολύ συγκεκριμένοι λόγοι:
1) Όπως εκτιμά, παρά τις ανησυχίες και την αβεβαιότητα, υπάρχει 99% πιθανότητα επιβίωσης του ευρώ, και 95% πιθανότητα επιβίωσης του νομίσματος μαζί με την Ελλάδα. Το αδύναμο ευρώ θα προσθέσει περίπου 1% στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. «Το ευρώ θα επιβιώσει εάν είναι αδύναμο, αλλά όχι υπερβολικά αδύναμο» επισημαίνει ο οίκος. Όπως σημειώνει, εάν το ευρωπαϊκό νόμισμα αγγίξει ιστορικά χαμηλά, τότε θα υπάρξει ισχυρή πολιτική πίεση για έξοδο της Γερμανίας από την Ευρωζώνη.
2) Επιπλέον σημειώνει πως το πακέτο διάσωσης που έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, αγγίζει το 77% του συνολικού χρέους της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας μαζί.
3) Υπάρχουν πάρα πολλά «συμφέροντα» για να αφεθεί το ευρώ σε διάσπαση. Με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα να έχουν καθαρές ξένες υποχρεώσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ, της τάξης του 97%, του 92% και του 86% αντίστοιχα, μία υποτίμηση της τάξης του 30% για παράδειγμα, θα οδηγήσει σε defaults το 30%, και αυτό με τη σειρά του θα αναγκάσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να διαγράψουν περίπου 440 δισ. δολάρια επιπλεόν, και την ΕΚΤ σε ζημιές 100 δισ. δολαρίων.
4) Ο ευρωπαϊκός νότος θα μπορέσει να αποδεχθεί κοινωνικά τον αποπληθωρισμό.
5) Επιπλέον, ο οίκος τονίζει πως εάν χρειαστεί, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε άλλη μία παρέμβαση στην αγορά, ηρεμώντας τις ανησυχίες γύρω από την χρηματοδότηση, μειώνοντας το penalty rate στο οποίο δανείζει αμερικάνικα δολάρια στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
6) H C.S τονίζει επίσης πως η Ισπανία είναι μία πολύ κρίσιμη χώρα για την Ευρωζώνη και δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών ούτε θα φύγει από το ευρώ. Όπως επισημαίνει, η χώρα έχει σχετικά χαμηλό κυβερνητικό χρέος ( 66% του ΑΕΠ) όμως υψηλή μόχλευση του ιδιωτικού τομέα ( 220% του ΑΕΠ). Ωστόσο, ακόμη και εάν το κόστος της ισπανικής τραπεζικής κρίσης πέσει όλο στην κυβέρνηση, τότε το επίπεδο του χρέους θα αυξηθεί περίπου στο 90%, ένα επίπεδο που είναι διαχειρίσιμο.
7) Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της όταν το περιβάλλον είναι «ασφαλές» για κάτι τέτοιο. Κάθε χρόνο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες σημειώνουν κέρδη ( προ-προβλέψεων ) της τάξης των 320 δισ. δολαρίων. Εάν οι τράπεζες αναγκαστούν να διαγράψουν το 50% των ελληνικών ιδιωτικών και κρατικών assets, τότε οι ζημιές τους θα αγγίξουν τα 100 δισ. δολάρια.
8) Τέλος, ο διεθνής οίκος σημειώνει πως οι πρόσφατες ανησυχίες γύρω από την Ουγγαρία, είναι μεν σοβαρές αλλά όχι και τόσο σημαντικές, καθώς είτε πτωχεύσει η Ουγγαρία είτε όχι, αυτό θα έχει ελάχιστο αντίκτυπο στο ευρώ. Οι τράπεζες έχουν 137 δισ. δολάρια έκθεση στην συγκεκριμένη χώρα, και η κατάσταση του προϋπολογισμού της είναι σχετικά καλή.
πηγη: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=336448&dt=09/06/2010#ixzz0qSzHzn8Z
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου