Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΥΡΑΝΝΙΑ.......

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΥΡΑΝΝΙΑ.......
2 ΜΑΙΟΥ 2010

Samos Copy Paste Blogspot

«Θέλετε έλεγχο; Κάντε τον εσείς και πληρώστε τον»!
















Με απαξία, περιφρόνηση και με ένα μεγαλοπρεπές «όχι» περιέλουσε την εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση της Siemens το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ, το οποίο αρνήθηκε να διενεργήσει κοστολογικό επανέλεγχο στις προγραμματικές συμφωνίες του Οργανισμού με τις Siemens (8002) και Intracom (8004) ύψους 2 δισ. ευρώ (1998-2004).

Με προκλητικό τρόπο, την ίδια στιγμή που μένει αναπάντητο πόσο «καπελώθηκαν» με μίζες οι χρυσές συμβάσεις του ΟΤΕ με τις Siemens και Intracom και ποιοι τα τσέπωσαν από τον χώρο της πολιτικής και των «ρετιρέ» του ΟΤΕ, η ελληνογερμανική σύμπραξη των δέκα στο Δ.Σ. του Οργανισμού χλευάζει και την εξεταστική της Βουλής. Τους λέει: Αφού αμφισβητήσατε ότι έγιναν κοστολογικοί έλεγχοι στις εκτελεστές συμφωνίες, μπορεί να το ξανακάνετε. Αρα πλήρωσε εσύ εξεταστική, βάλε ελεγκτή δικό σου κι εμείς θα κάνουμε... το σαπόρτ!

Τη μνημειώδους κυνισμού επιστολή, με την οποία μεταφέρονται οι θέσεις του Δ.Σ. του ΟΤΕ για το θέμα, την απέστειλε στον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση της Siemens Σήφη Βαλυράκη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης. Φέρει ημερομηνία 26/3/2010 και ασφαλώς υπογράφεται μετά τιμής.

Η επιστολή

Ο πρόεδρος λοιπόν του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης, μετά την αμφίθυμη, με ανακρίβειες και ολίγον με «αμνησία» κατάθεσή του (δις) ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής, γράφει στον Σ. Βαλυράκη:

«Στο διοικητικό συμβούλιο της 24/3/2010 πρότεινα τη διενέργεια κοστολογικού επανελέγχου των προγραμματικών συμφωνιών 8002 και 8004 από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο με έξοδα του ΟΤΕ. Το διοικητικό συμβούλιο απέρριψε την πρότασή μου, με το σκεπτικό ότι αφού αμφισβητήθηκαν τα αποτελέσματα των προηγούμενων ελέγχων από την επιτροπή σας, δεν υπάρχει καμιά διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνει το ίδιο και με τον επανέλεγχο, εφ' όσον επιλέγει και πληρώνει ο ΟΤΕ.

Αποφάσισαν να προτείνουν στην επιτροπή να ορίσει και πληρώσει εκείνη ελεγκτή της αρεσκείας της, με τη διαβεβαίωση ότι ο ΟΤΕ θα του παράσχει κάθε δυνατή διευκόλυνση».

Οι «άλλοι»

Από την περασμένη Τρίτη, μόλις έγινε γνωστό το «όχι» του Δ.Σ. του ΟΤΕ, άρχισαν και οι «εκρήξεις» αρχικά εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου, έγιναν διαβήματα στο Μαξίμου με το ερώτημα, επιτέλους, ποιος διοικεί τον ΟΤΕ; Για να δοθεί η απάντηση... οι άλλοι. Δηλαδή οι Γερμανοί και οι φίλοι του κ. Βουρλούμη. Δηλαδή τα τέσσερα πρόσωπα της Deutshe Telekom. (Copp Kevin, Rainer Rathgeber, Guido Kerkhoff και Λεωνίδας Ευαγγελίδης), ο κοινής αποδοχής Π. Βουρλούμης, ο Χαράλαμπος Δημητρίου (νομικός σύμβουλος του Γ. Αλογοσκούφη), ο Παναγιώτης Ταμπούρλος (πρόσωπο της επιλογής του προέδρου του ΟΤΕ διαχρονικά), ο Κωνσταντίνος Μίχαλος (πρόεδρος του ΕΒΕΑ και πρώην στέλεχος του επιτελείου Αλογοσκούφη), ο Ιωάννης Μπενόπουλος (πρώην γεν. γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης και πρόεδρος της Olympic και της Pantheon) και ο Ιορδάνης Αϊβάζης (ανώτατο στέλεχος του ΟΤΕ που κάνει λαμπρή καριέρα μετά την πρόσληψή του από τον αποδιοπομπαίο -τώρα- Γ. Σκαρπέλη).

Το σύστημα που διοικεί τον ΟΤΕ δεν θέλησε να θίξει κατά κανέναν τρόπο τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν σε σχέση με τις προγραμματικές συμφωνίες και κυρίως να ανοίξει θέμα με τις έξι εκτελεστές που έλαβαν χώρα.

Τι κατέθεσε

Αρχικά ο κ. Βουρλούμης υποστήριξε ότι δεν έχει σχέση με τις προγραμματικές συμφωνίες, στη συνέχεια είπε στην επιτροπή ότι επί εποχής του έγινε κοστολογικός έλεγχος και ότι ο ΟΤΕ κέρδισε 10 εκατ. ευρώ από τη Siemens, από τις διαφορές τιμών που ανέκυψαν. Ωστόσο, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο ΟΤΕ -διαχρονικά- δεν ζήτησε ανταγωνιστική προσφορά για να δει πόσο αγοράζουν οι ομόλογοι οργανισμοί τα ίδια υλικά, κάτι που σημαίνει ότι από τέσσερις διαφορετικές διοικήσεις απεμπολήθηκε βασικός όρος των προγραμματικών, που αν τηρούνταν, θα διασφάλιζε τα συμφέροντα του Οργανισμού. Ο τελευταίος είχε συνομολογήσει το 1997 με τους εθνικούς προμηθευτές τιμήματα ανώτατα προσωρινά, τα οποία λογικά θα έπρεπε να πέφτουν από το έτος βάσης που ήταν το 1994 (έτος προμήθειας του 1 εκατομμυρίου ψηφιακών παροχών), άρα και το πλαφόν των συμφωνιών-πλαίσιο.

Παρά ταύτα, οι εθνικοί προμηθευτές έφτασαν στα ύψη τις προγραμματικές, με την Intracom να παίρνει 1,1 δισ. ευρώ (περίπου 375 δισ. δρχ.) την περίοδο 1998-2002 αντί των 222,7 δισ. δρχ. που είχαν εγκριθεί το 1997 και τη Siemens 885 εκατ. ευρώ (κάτι παραπάνω από 300 δισ. δρχ.) αντί των 158 δισ. δρχ. Η τελευταία μάλιστα στα εσωτερικά της σημειώματα ομολογεί ότι πληρώναμε για τις εκτελεστές, για να απεμπολούν οι διοικήσεις του ΟΤΕ τις ρήτρες για τους κοστολογικούς ελέγχους και για να μην ψάχνουν πόσο αγοράζουν τα ίδια οι άλλοι ΟΤΕδες.

Μ' ένα λόγο, μια έντιμη πραγματογνωμοσύνη από ανεξάρτητους ελεγκτές, αυτή που απέρριψε ο ΟΤΕ, θα αποδείξει πολλά χρήσιμα και για την ποινική διαδικασία. Ετσι και αλλιώς, οι ειδικοί ανακριτές αναζητούν εμπειρογνώμονες γι' αυτόν τον λόγο, όμως με δυσκολία θα βρουν ανεξάρτητους και μη διαβλητούς. Η εξεταστική προς το παρόν έμεινε με το «όχι» του ΟΤΕ και η κυβέρνηση «χαίρεται» τη σηματοδοσία της απόφασης του Δ.Σ. του ΟΤΕ. *


 
Bookmark and Share