Όπως μεταδίδει το Μπλούμπεργκ, η Ελλάδα μπορεί να χρειασθεί να ζητήσει επείγουσα βοήθεια από το ΔΝΤ μέσα στις επόμενες μέρες, καθώς η άνοδος του κόστους δανεισμού της καθιστά την χρηματοδότηση του δημοσίου ελλείμματος ανέφικτη, σύμφωνα με στέλεχος της UBS AG...
"H πρόσφατη δράση των αγορών σημαίνει πως μία εξωτερική παρέμβαση μπορεί να αποδειχθεί αναπόφευκτη και να συμβεί πολύ σύντομα, καθώς η κατάσταση είναι ανυπόφορη" έγραψε ο οικονομολόγος της UBS, Stephane Deo, προς τους πελάτες της τράπεζας αργά χθες.
"Πιστεύουμε πως μία παρέμβαση μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι πολύ πιθανή". Μολονότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν τον περασμένο μήνα πάνω σε ένα μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα, η η έλλειψη λεπτομερειών και η ταχύτητα με την οποία επιδεινώνεται η κατάσταση σημαίνουν πως η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι αναπόφευκτη, επισημαίνουν.
Σύμφωνα με την έκθεση της τράπεζας, το ΔΝΤ είναι πιθανόν να επιβάλλει και νέα μέτρα λιτότητας στην ελληνική κυβέρνηση, βαθαίνοντας την ύφεση έως και -5% φέτος και μεταξύ -10% και -15% στη διάρκεια της επόμενης διετίας. Πάντως, σύμφωνα με την έκθεση, μία απευθείας χρεοκοπία της χώρας είναι "εξαιρετικά απίθανη" και η έκτακτη χρηματοοικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα δεν θεωρείται πιθανόν να επεκταθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
H έλλειψη πληροφοριών για το πως η χώρα θα συγκεντρώσει χρήματα πυροδότησε τον φόβο στους επενδυτές, παρά τις διαβεβαιώσεις των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών πως δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας,αναφέρει η διεθνής εταιρία πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Σύμφωνα με την εταιρία, η Ελλάδα οφείλει να τρέξει με απλωμένο το χέρι στην ΕΕ και το ΔΝΤ προκειμένου να τερματίσει το χάος που επικρατεί στις χρηματιστηριακές αγορές.
Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος Mark Wall της Deutsche Bank δήλωσε πως η κατάσταση χειροτερεύει.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου